Terug naar België na een verblijf in het buitenland? Vul het terugkeerformulier in

  • 31 juli 2020

Bron: www.info-coronavirus.be

Kom je terug naar België terug na een verblijf in het buitenland? Dan moet je binnen de 48 uur voor je aankomst in België een online terugkeerformulier in het kader van corona invullen. Dit duurt maar een paar minuten. Daarna krijg je een QR-validatiecode per e-mail. Dit is het bewijs dat je het formulier correct hebt ingevuld. Voor reizigers die met het vliegtuig terugkeren: deze QR-code moet op het moment van instappen worden getoond.

Elke persoon die met het vliegtuig of een boot naar België komt moet het formulier invullen. Mensen die met een ander vervoermiddel (bus, auto, trein, enz.) naar België komen dienen het formulier in te vullen wanneer ze meer dan 48u in het buitenland hebben doorgebracht vóór hun aankomst in België EN meer dan 48 uur in België wensen te blijven. Kinderen onder de 16 jaar staan geregistreerd in het formulier van hun ouders. Kinderen zonder begeleiding moeten hun eigen formulier invullen of op voorhand laten invullen door een gemachtigde volwassene.

Als je in België aankomt en je wordt erkend als een risicoprofiel (terugkomend uit een rode zone), ontvangt u een sms met de vraag om je te isoleren en contact op te nemen met een arts. De arts zal je vertellen waar je een test moet uitvoeren.

Je ontvangt automatisch een tweede sms met een ticket waarmee je deze test kunt uitvoeren. Deze isolatie en test zijn verplicht als je van een rode zone komt. Als de test positief is zal de regionale gezondheidsdienst contact met je opnemen en zal er een contactonderzoek worden opgestart.

Als een passagier die met een vliegtuig, trein, boot, bus terug naar België is gereisd na aankomst positief test op Covid-19, zullen de contactgegevens van alle medereizigers worden overgemaakt aan de bevoegde regionale overheid (in België) of naar de nationale overheid (voor passagiers uit andere landen). Op basis van deze gegevens zal een contactonderzoek worden opgestart.

De gegevens worden gedurende 28 dagen bewaard en vervolgens vernietigd, in overeenstemming met de algemene bepalingen inzake gegevensbescherming (GDPR).